Teknillinen Korkeakoulu
Tietotekniikan osasto
Tietojenkäsittelyteorian laboratorio

T-79.194 Tietojenkäsittelyteorian seminaari (2 ov)

Kevään 2002 aiheena on sähköisten markkinoiden laskennallinen perusta.

Viime vuosina tietojenkäsittelyssä on yhä enenevässä määrin kiinnostuttu peliteorian (game theory) ja taloustieteen tarjoamien menetelmien hyödyntämisestä. Välitön tarve näille menetelmille tulee sähköisen kaupan nopeasta lisääntymisestä mutta ko. menetelmiä voidaan hyödyntää myös koordinoimaan hajautettuja moniagenttijärjestelmiä. Tällaiset järjestelmät (kuten Internet) voivat koostua hyvinkin itsenäisesti toimivista osista, joilla voi olla erisuuntaisia ja ristiriitaisiakin tavoitteita. Ajatuksena on ohjata tällaisia vaikeasti hallittavia järjestelmiä "markkinavoimia" hyödyntäen.

Peliteorian ja taloustieteen menetelmiä on sovellettu sähköisen kaupan alueella erityyppisiin automatisoituihin huutokauppoihin, tarjouskilpailuihin, (hinta)vertailuihin ja neuvotteluihin. Ne ovat myös löytämässä mielenkiintoisia sovellutuksia hajautetuissa järjestelmissä keskeisissä resurssien jakoon, hallintaan ja kauppaan liittyvissä ongelmissa. Tulevaisuudessa voitaisiin kuvitella esim. Internetin tarjoavan sähköiset markkinat, joissa käydään kauppaa CPU-, massamuisti- ja tulostuspalveluilla, tietoliikennekapasiteetilla jne. Peliteorian ja taloustieteiden mekamismien soveltaminen automatisoituihin sähköisiin markkinoihin ei ole suoraviivaista. Haasteena on löytää sopivia kompromisseja, joilla markkinat toimivat "taloudellisesti" riittävän hyvin mutta toisaalta eivät edellytä mukanaolijoilta kohtuuttoman suuria laskennallisia resursseja.

Seminaarin tarkoituksena on perehtyä peliteorian ja taloustieteiden mekamismien automatisointiin liittyviin laskennallisiin ongelmiin ja niihin esitettyihin ratkaisuihin, joiden pohjalle sähköiset markkinat voidaan toteuttaa, käymällä läpi alueen keskeisiä tuloksia tutkimusseminaarimuotoisesti.